Istraživanja pokazuju da je uobičajna hemoterapiska kombinacija u prednosti nad drugim

Lečenje sa doksorubicinom plus kiklofosfamidinom praćeni doketaksalom imaju viši broj sveukupno preživelih u poređenju sa druga dva uobičajna hemoterapiska regamenta.


U nekim ranim stepenima raka dojke, ćelije kancera imaju sposobnost da otputuju od dojke. Jedno od prvih mesta gde odputuju su limfni nodusi ispod miške. Prisutstvo kancera u limfnim nodusima povećava verovatnoću da su i druge ćelije pobegle i da su nekoliko mikroskopskih ćelija kancera otputovale kroz telo. Da bi se ubile te ćelije, onkolog može predložiti hemoterapiju kako bi se dospelo do ćelija koje su eventualno omašene prilikom operacije.

U ovo istraživanju, naučnići su upoređivali nekoliko hemoterapiskih lekova koji se uobičajno daju posle operacije.

Kiklofosfamidin, koji pripada klasi lekova poznati kao alkilatori, oštećuju proteine koji kontrolišu rast u genima tumora ćelije. Doketaksel je taksan, lek koji radi tako što usporava i stopira rast i razmnožavanje ćelija.

Svrha ovog istraživanja je bila da se uporede različiti rasporedi i kombinacije ova tri leka i utvrditi dobit žena u naj većoj mogućoj meri.

Rezultati istraživanja su pokazali da jedna grupa kombinaciom doksorubicina plus kiklofosfamidina praćeni doketaksalom smanjila smrtnost za 17% u poređenju sa grupom sa kombinacijom doksorubicinom i doketaksalom bez kiklofosamidina. Naučni nalazi sugerišu da je prva grupa efikasnija od druge.

Žene u grupi jedan su za 17% imale manje verovatnoće da se kancer vrati.
Žene koje povraćaju, imaju bolna usta, nizak nivo belih krvnih zrnava, imaju veči rizik infekcije i djareje. Nekoliko od ovih nus pojava su bile znatno veće u grupi jedan.

Naučnici su takođe zaključili da su neke prememopauzalne žene prestale imat menstruaciju tokom hemoterapije. One koje nisu imale menstrauaciju šest meseci ili duže su imale viši nivo sveukupnog preživljavanja u uvećen broj preživelih bez bolesti.