4. februar svetski dan borbe protiv raka

Svetski dan borbe protiv raka, 4. februar, obeležen je danas s ciljem da se upozori na potrebu smanjenja stope smrtnosti od tog dlavnog uzročnika smrti u svetu koji godišnje odnese oko 8 miliona života, dok u Srbiji broj obolelih od raka, naručito poslednjih pet godina, pre,a procenama onkologaprelazi 30.000 godišnje.

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije leči se više od 11.000 pacijenata, a kod polovine njih tek je dijagnostikovan neki od oblika malignog tumora. Svakog dana obavi se oko 15 hirurških intervencija, a godišnje od karcinoma dojke se operiše oko hiljadu žena.
U Institutu se leče pacijenti koji obolevaju od skoro svih vrsta maligniteta, pri čemu prednjači rak dojke od kojeg sve više obolevaju i devojke mlađe od 18 godina, a da ovo oboljenje postaje prava pošast govori i podatak da se iz godine u godinu broj obolelih povećava za oko četiri hiljade.
Muškarci najčešće obolevaju od karcinoma pluća a ako se, kako kažu stručnjaci, duvan bude i dalje koristio u velikim količinama, ova vrsta malignog tumora će ostati vodeće oboljenje kod muškaraca.
Osim od karcinoma pluća, muškarci u Srbiji najčešće boluju i umiru od raka prostate i raka debelog creva, a u svetu je kod žena primećeno da karcinom pluća takodje počinje da se približava čelnom mestu medju oboljenjima sa smrtnim ishodom.
Što se tiče žena, u Srbiji su najviše zatupljen karcinomi dojke i grlića materice koji se, prema rečima direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Nenada Borojevića, mogu izbeći metodama za rano otkrivanje.
"Najbolja preventiva kod raka pluća je ostaviti duvan, jer je 90 odsto slučajeva raka pluća izazvano pušenjem, kada je reč o raku dojke treba raditi redovne preglede i samopreglede, a u okviru prevencije raka grlića materice važan je odlazak kod ginekologa jednom godišnje i uraditi Papanikolau test", sugeriše Borojević.

Najveći broj obolelih muškaraca od raznih vrsta karcinoma registrovan je u Beogradu, Šumadijskom i Nišavskom okrugu, a najniže u Pčinjskom, Jablaničkom i Pirotskom okrugu.
Kod žena su najviše stope registrovane u Nišavskom i Rasinskom okrugu i u Beogradu, a najniže u Pčinjskom, Jablaničkom i Pirotskom okrugu.
Stručnjaci procenjuju da se značajan deo svih vrsta raka može sprečiti promenom načina života - zdravom ishranom, fizičkom aktivnošću, prestankom pušenja, izbegavanjem uzimanja nepotrebnih lekova, kao i sprovođenjem nacionalnih programa ranog otkrivanja.
U Srbiji se trenutno uspešno sprovode dva program za borbu protiv raka - za rano otkrivanje raka dojke i grlića materice, prošle godine je Ministartstvo zdravlja Srbije pokrenulo kampanju protiv pušenja u cilju smanjenja broja obolelih od raka pluća, a u pripremi je i skrining za rak debelog creva.
Prevencija raka i otkrivanje bolesti u ranom stadijumu garantuju uspešnije lečenje i zato Svetska zdravstvena organizacija veliki značaj pridaje razvoju takozvanog skrining programa kontrole raka.