Super beba otporna na rak dojke

U Londonu je rođena prva beba ženskog pola koja je pre začeća podvrgnuta genetskoj selekciji tako da u zrelom dobu ne može da oboli od genetske forme raka dojke i jajnika, saopštili su u petak lekari londonske univerzitetske bolnice (UCL).


Lekari ove institucije stvorili su određen broj embriona primenom in vitro oplodnje, a potom su ih skenirali da bi otkrili da li nose smrtonosni gen (BRCA1). Samo zdravi embrioni su implantirani u matericu.

Bez skeniranja, svaka devojčica koju bi Helen i Metju, bebini roditelji, dobili imala bi velike izglede da oboli od galopirajućeg oblika raka dojke koji se teško leči.
Majka devojčice, za koju se samo zna da se zove Helen i da je stara 27 godina, opredelila se za ovo genetsko skeniranje budući da je tri generacije žena u porodici njenog supruga oboljevalo od naslednog oblika raka dojke još u tinejdžerskom dobu.

Žene koje nose ovu genetsku varijaciju imaju 80 odsto izgleda da razviju rak dojke i 60 odsto izgleda da obole od raka jajnika.

Za decu mladog britanskog bračnog para postojao je veoma visok rizik da naslede opasni gen. Lekari navode da prisustvo tog gena ne znači da će osoba koja ga nosi obavezno oboleti od raka.

"Ova devojčica neće morati da strepi da će oboleti od genetskog oblika raka dojke ili jajnika kad odraste", rekao je Pol Serhal, upravnik odeljenja za veštačku oplodnju na UCL. On je dodao da se majka i beba osećaju dobro.

Britanska Agencija za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA), telo koje odobrava ovu proceduru, saopštila je da izabrani embrion nije genetski manipulisan ni programiran.

Preimplantaciona genetska dijagnostika primenjuje se u svetu radi skeniranja gena BRCA1, a tu istu tehniku koristili su dosad i britanski lekari da bi se izbeglo prenošenje drugih oblika raka i bolesti.