Robot koji ubija ćelije raka dojke

Na univerzitetu u Merilendu profesor Džejdev Desaj (Jaydev Desai) je razvio prototip robota, pomoću koga može u jednom potezu uspostaviti dijagnozu, ’uloviti’ i uništiti ćelije raka dojke.


Ovaj prototip može raditi unutar magnetne rezonance zahvaljujući svom titanijumskoj i besprekornoj čeličnoj konstrukciji. Sve počev od biopsije, preko dijagnoze pa do pronalaska raka se radi unutar magnetne rezonance.

Robot ubija ćelije raka tako što se u dojku ubacuje sonda koja treba da dopre do tumora. Sonda potom sagoreva ćelije do njihovog potpunog uništenja. Istraživači navode da robot može svesti tri meseca ležanja u bolnici na samo jednu posetu. Ono što je dobro je činjenica da robot ima pristup onim delovima tela koji su nepristupačni hirurzima.

Nažalost, robot je prototip koji će se pojaviti tek za četiri godine, ukoliko testovi budu uspešni.

Kako navode saradnici sa univerziteta u Merilendu, nije u pitanju samo tehnologija već i birokratija koja ih uslovljava.

Super beba otporna na rak dojke

U Londonu je rođena prva beba ženskog pola koja je pre začeća podvrgnuta genetskoj selekciji tako da u zrelom dobu ne može da oboli od genetske forme raka dojke i jajnika, saopštili su u petak lekari londonske univerzitetske bolnice (UCL).


Lekari ove institucije stvorili su određen broj embriona primenom in vitro oplodnje, a potom su ih skenirali da bi otkrili da li nose smrtonosni gen (BRCA1). Samo zdravi embrioni su implantirani u matericu.

Bez skeniranja, svaka devojčica koju bi Helen i Metju, bebini roditelji, dobili imala bi velike izglede da oboli od galopirajućeg oblika raka dojke koji se teško leči.
Majka devojčice, za koju se samo zna da se zove Helen i da je stara 27 godina, opredelila se za ovo genetsko skeniranje budući da je tri generacije žena u porodici njenog supruga oboljevalo od naslednog oblika raka dojke još u tinejdžerskom dobu.

Žene koje nose ovu genetsku varijaciju imaju 80 odsto izgleda da razviju rak dojke i 60 odsto izgleda da obole od raka jajnika.

Za decu mladog britanskog bračnog para postojao je veoma visok rizik da naslede opasni gen. Lekari navode da prisustvo tog gena ne znači da će osoba koja ga nosi obavezno oboleti od raka.

"Ova devojčica neće morati da strepi da će oboleti od genetskog oblika raka dojke ili jajnika kad odraste", rekao je Pol Serhal, upravnik odeljenja za veštačku oplodnju na UCL. On je dodao da se majka i beba osećaju dobro.

Britanska Agencija za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA), telo koje odobrava ovu proceduru, saopštila je da izabrani embrion nije genetski manipulisan ni programiran.

Preimplantaciona genetska dijagnostika primenjuje se u svetu radi skeniranja gena BRCA1, a tu istu tehniku koristili su dosad i britanski lekari da bi se izbeglo prenošenje drugih oblika raka i bolesti.

Genetskim testiranjem do otkrivanja raka dojke

Genetsko testiranje, iako relativno nova metoda, se razvilo u široku disciplinu sa većim brojem aplikacija u rangiranju kancera od provere individua za genetsu (naslednu) predispoziciju za kancer do predviđanja ponašanja tumora.

Drugom vrstom genetskog testiranja bazirano na aktivnostima genoma za otkrivanje kritičnog aspekta ponašanja ćelije tumora. Pregledom druge vrste nosioca informacija - RNA.
RMA otkriva aktivnosti gena u tumoru. Kako je ponašanje tumora određeno aktivnostima njegovih gena, važne informacije koje se tiču ponašanja tumora se može prepoznati analiziranjem RNS iz tumora.

Terapija kancera antiprotonima

Antiprotonska terapija se znatno razlikuje od radijaciske terapije jer je depozicija energije u mnogome lokalizovana na i oko tumora. Za isti nivo smrtnosti u tumoru Antiprotonska terapija će učiniti mnogo manje štete zdravom tkivu u poređenju sa rengenskim zracima, ali takođe i u poređenju sa protonima i karbon ionima.

Antiprotoni se mogu koristiti sprovedu smrtonosnu količinu energije lokalizovanoj regiji u telu. To znači da može biti biološki efektivan način da se dopremi radijacija tumoru koji je okružen zdravim tkivom ili se nalazi u blizini osetljivih pozicija u tela, kao što je kičmena moždina. Zbog svojeg povećane smrtnosti, takođe se očekuje da će antiprotoni biti efektniji protiv tumora otpornih na radijaciju.

Jednostavan test pljuvačke otkrva kancer

Jednostavan test pljuvačke bi vrlo brzo mogao pomoći doktorima da brzo dijadnostikuju kancer.
Posmatrenjem pet proteinskih biomarkera u uzorku pljuvačke, naučnici su došli do zaključka da biomarkeri potvrđuju prisutstvo oralnog kancera.
Ova istraživanja mogu dovesti do jedostavnog svakodnevnog pregleda pljuvačke i merenje biomarkera za dijagnostikovanje oralnog kancera.



Pljuvačka je ogledalo naše krvi.
Zabeleženo je da na osnovu šablona RNA u pljuvačci će biti moguće dijagnostikovati i drugre vrste kancera a i druge bolesti.
Prvobitna istraživanja pljuvačke se proširuju kako bi se ona koristila kao tečnost za dijadnostikovanje za druge oblike kancera i oboljena kako je do nje lakše doći a lakša je i za ispitivanjeod krvi koja se brzo zgrušava.

Trastuzumab povećava šanse za preživljenje bez povrata bolesti ženama s HER2-pozitivnim rakom dojke

Oko 70% žena s lokalno uznapredovalim HER2-pozitivnim rakom dojke bilo je bez bolesti tri godine nakon početka lečenja kada su lečene kombinacijom trastuzumaba i hemoterapije pre provedenog hirurškog zahvata, u poređenju sa samo 50% žena koje su preoperativno primale samu hemoterapiju.

Konzumiranje alkohola povećava rizik za razvoj raka dojke

Nova studija pokazala je da konzumiranje tri ili više alkoholnih pića dnevno može kod žena povećati rizik za razvoj raka dojke za trideset posto, bez obzira na vrstu alkoholnog pića.

Stres na poslu povećava rizik za razvoj raka dojke

Švedska studija provedena na 36.000 žena u dobi od 30 do 50 godina pokazala je da žene koje su na poslu izložene stresu imaju za trideset posto veći rizik za obolijevanje od raka dojke.

Žene iz gradova izložene većem riziku od raka dojke

Britanska studija pokazala je da žene koje žive u urbanim područjima imaju veću gustoću tkiva dojke nego žene koje žive u ruralnim područjima. Inače poznato je da veća gustoća tkiva dojke predstavlja veći rizik za razvoj raka dojke.

Novi test za otkrivanje raka dojke

Američki naučnici razvili su novi test za otkrivanje raka dojke koji se bazira na kontroli proteinskih markera za rak dojke u slini. Test ne služi samo za otkrivanje raka dojke, nego se pomoću njega može pratiti i uspešnost liečenja raka dojke.

Uzorak kose dovoljan za dijagnozu raka dojke?

Istraživanje sprovedeno u Australiji na 33 osobe pokazalo je da se kosa žena s rakom dojke može razlikovati od kose žena koje nemaju rak dojke.

Jednostavan test za otkrivanje raka dojke

Nova studija sprovedena u SAD-u na 148 žena ukazuje da se uz pomoć jednostavnog testa urina koji određuju nivo biomarkera, MMP-9 i ADAM-12, može otkriti rast stanica raka dojke u ranom stadijumu.

Mamografija i dalje najbolja za otkrivanje raka dojke

Prema mišljenju Američkog društva za rak, uz pomoć mamografije otkrije se 80 do 90 posto karcinoma dojki kod žena bez simptoma te bi sve žene starije od 40 godina trebale jednom godišnje ići na mamografiju.

Žene koje doje imaju manji rizik od raka dojke

Analiza 7.000 studija pokazala je da su žene koje doje izložene manjem riziku od razvoja raka dojke te stoga naučnici preporučuju da žene doje svoju dojenčad barem šest mjeseci.

Dužina spavanja povezana s rizikom od raka dojke

Rezultati japanske studije sprovedene na oko 24.000 žena u dobi od 40 do 79 godina pokazali su da žene koje tokom noći spavaju 6 ili manje sati imaju veći rizik od razvoja raka dojke nego žene koje više spavaju.

Nikotin pospešuje širenje raka dojke

Prema rezultatima američkog istraživanja izgleda da nikotin pospešuje širenje stanica raka dojke u druge delove tela te time doprinosi stvaranju metastaza koje su često smrtonosne za obolele od raka dojke.

Prekomerna telesna težina povećava rizik od raka dojke

Istraživanje sprovedeno u SAD-u na više od 287.000 žena pokazalo je daprekomerna telesna težina povećava rizik od razvoja uznapredovalog raka dojke kod žena starije životne dobi. Naime žene sa suvišnim kilogramima imaju viši razični cirkulirajući estrogen koji stimuliše rast tumora.

Vežba pomaže obolelima od raka dojke

Rezultati američkog istraživanja pokazali su da su bolesnici s dijagnostikovanim rakom dojke koji su bili fizički aktivni pre i posle postavljanja dijagnoze izloženi manjem riziku od smrti nego bolesnici koji nisu bili fizički aktivni.

Pozitivno razmišljanje smanjuje rizik od raka dojke

Rezultati novog istraživanja provedenog u Izraelu na 622 žene pokazali su da pozitivno razmišljanje smanjuje rizik od razvoja rak dojke za 25 posto, dok stres povećava rizik od raka dojke.